ΑποφασίΖω. Ζω τη Ζωή που Θέλω

MENU

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» | Συνέντευξη με τον Αλέξιο Βανδώρο – Εναλλακτική Δράση

Μια συνέντευξη του Αλέξιου στην Εναλλακτική Δράση.

Αλέξιος Βανδώρος

Κύριε Βανδώρε είστε αρχιτέκτονας, motivational speaker και πατέρας τριών παιδιών, κάνετε podcasts, ασχολείστε επιχειρηματικά και με το Real Estate και πηγαινοέρχεστε Αθήνα Θεσσαλονίκη τακτικά. Πώς τα καταφέρνετε όλα ταυτόχρονα;

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και εμπειρίες μου! Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διαχείριση χρόνου. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει διαχείριση χρόνου αλλά διαχείριση προτεραιοτήτων. Η μέρα μπορεί να έχει 24 ώρες για όλους, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως σπαταλούν τεράστιες ποσότητες χρόνου για πράγματα ασήμαντα ή για προσωρινές απολαύσεις που οδηγούν σε μακροχρόνιο πόνο. Έχω αναπτύξει ένα δικό μου σύστημα όπου ιεραρχώ σε ετήσια, μηνιαία και καθημερινή βάση τις δραστηριότητες μου και παράλληλα εξασκώ κάθε μία από αυτές με απόλυτη εστίαση. Εάν αποφύγω τους περισπασμούς, που είναι η μάστιγα της εποχής μας, και μπω στην περίφημη «ροή» τότε μπορώ σε πολύ λίγο χρόνο να παράγω τεράστια αποτελέσματα. Φυσικά όλο αυτό προϋποθέτει πως τα περισσότερα από αυτά που επιλέγω να ασχοληθώ τα γουστάρω και με παθιάζουν!

Αλέξιος Βανδώρος

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο motivational speaking;

Σπούδασα αρχιτέκτονας και το 2006 μπήκα στο οικογενειακό μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Λόγω ενός μεγάλου χρέους που υπήρχε, αναγκάστηκα να βρω δημιουργικούς τρόπους για να επεκτείνουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και δημιούργησα την κατασκευαστική μας εταιρία. Μέχρι το 2009 καταφέραμε να ξεχρεώσουμε και να είμαστε ήδη με αποθεματικό. Στην προηγούμενη κρίση όπου χτυπήθηκε πρώτα και κυρίαρχα ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετώπισα δύο προβλήματα. Ότι δεν έκανα πλέον επαγγελματικά αυτό που με γέμιζε και με έφτιαχνε. Και δεν κέρδιζα και τα χρήματα που είχα μάθει να κερδίζω. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπιζαν πολλοί νέοι άνθρωποι τότε και αρκετοί έφευγαν στο εξωτερικό.

Ήταν στα στα 27 μου όταν πήρα την απόφαση να μείνω στην Ελλάδα και μπήκα σε αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων. Στην πορεία αυτή, μετά από μερικά χρόνια και έχοντας ήδη διαβάσει αρκετά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, έφτασα με έναν περίεργο τρόπο στο ΑποφασίΖΩ και στον Αντώνη Καλογήρου. Είδα αμέσως μεγάλες αλλαγές στη νοοτροπία μου, στα επιχειρηματικά μου αποτελέσματα και στις σχέσεις μου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που δεν έχω το χώρο να την πω εδώ… Ανακάλυψα όμως πως η προσωπική ανάπτυξη και η ευκαιρία να βοηθάω άλλους ανθρώπους να ανακαλύπτουν το τεράστιο δυναμικό που έχουν μέσα τους και να το βγάζουν στην πραγματική ζωή είναι μέρος του σκοπού της ζωής μου. Και είμαι ευγνώμων που έχω αυτή τη δυνατότητα!

 

Τι είναι ο νοητικός χάρτης και πως εμποδίζει τους ανθρώπους να συνεννοούνται;

Από τη μέρα που γεννιέται ένας άνθρωπος, στην προσπάθεια του να επιβιώσει και να πάρει αγάπη και αποδοχή χαρτογραφεί τον κόσμο γύρω του. Αυτό συμβαίνει κυρίαρχα μέχρι τα 6 του χρόνια. Ο καθένας μας λοιπόν έχει δημιουργήσει έναν δικό του υποκειμενικό χάρτη του κόσμου από εκείνη την παιδική ηλικία με τους εξής τρόπους:

1) Ακούγοντας τους γονείς του ή άλλους ανθρώπους να δηλώνουν με βεβαιότητα διάφορες “αλήθειες”
2) Δίνοντας τις ερμηνείες του στα διάφορα γεγονότα που του συνέβαιναν.
3) Με τις 5 του αισθήσεις.

Η μοναδικότητα της προσωπικής ερμηνείας για τον καθένα από μας εκείνων που συμβαίνουν γύρω μας, δημιουργεί έναν προσωπικό νοητικό χάρτη. Ο προσωπικός αυτός χάρτης αποτελεί την πραγματικότητα μας, την κατανόηση μας, τη συνείδησή μας, και ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας, τις καταστάσεις, τους άλλους ανθρώπους και βέβαια με τον εαυτό μας.
Επειδή ο κάθε χάρτης είναι διαφορετικός – μοιάζει με τα δακτυλικά αποτυπώματα – και κανένας απ’ αυτούς δεν αποτελεί αντικειμενική πραγματικότητα, δημιουργεί διάφορες συγκρούσεις και εσωτερικές και με τους ανθρώπους γύρω μας.

Μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε το νοητικό μας χάρτη με αυτόν κάποιου άλλου; Είναι τελικά αυτό το ζητούμενο ή αρκεί να γνωρίζουμε τον δικό του νοητικό χάρτη;

Να πούμε καταρχήν πως ο νοητικός χάρτης αλλάζει. Είτε με έντονα εξωτερικά ερεθίσματα και γεγονότα είτε με εσωτερική αλλαγή μέσα από την προσωπική ανάπτυξη. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσω και να αποδεχθώ πως οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν κάτι προσωπικό μαζί μου, απλά έχουν άλλο σύστημα πεποιθήσεων και αντίληψης. Το δεύτερο βήμα είναι να μπω στη διαδικασία να μάθω το νοητικό χάρτη του ανθρώπου με τον οποίο θέλω να επικοινωνήσω. Και μετά μπορώ να επιλέξω με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Για να μπορέσω όμως να επικοινωνήσω, χρειάζεται να έχουν προηγηθεί τα δύο πρώτα βήματα.

Αλέξιος Βανδώρος

Στο φεστιβάλ Leading Minds θα παραδώσετε μαζί με την Αγάπη Καλογήρου ένα ανοικτό δίωρο εργαστήριο με τίτλο “Μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις”. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον προκλητικό τίτλο;

Στο ΑποφασίΖΩ πιστεύουμε βαθιά πως κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο της φύσης θαύμα που ΑΞΙΖΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ και ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να έχει ό,τι θέλει στη ζωή του! Η πραγματικότητα είναι πως μεγαλώσαμε με πάρα πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις και μας έχουν πείσει πως οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες, πως το να επιθυμώ τις κορυφές και την αφθονία είναι κάτι κακό και δε θα φέρει την ευτυχία. Η αλήθεια είναι πως το σύμπαν στο οποίο ζούμε είναι απεριόριστο και υπάρχει αφθονία για τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο αυτό με ένα πακέτο ταλέντων για να υπηρετήσει το σκοπό της ζωής του, να εξελιχθεί ο ίδιος ως ψυχή και να προσφέρει τα μέγιστα στους συνανθρώπους του. Εάν λοιπόν ευθυγραμμιστώ με το σκοπό της ζωής μου και τα θέλω μου προσφέρουν αξία σε μένα αλλά και στους άλλους, τότε ΝΑΙ μπορώ να έχω ό,τι θέλω στη ζωή μου. Αρκεί φυσικά να πληρώσω και το ανάλογο τίμημα καθώς τίποτε δε χαρίζεται σε αυτή τη ζωή.

 

Και εάν κάποιος θέλει να έχει κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον; Ή ακόμα χειρότερα, εάν η επιθυμία κάποιου είναι να σχετίζεται με κάποιον άλλον που δεν θέλει το ίδιο; Τότε, πώς θα έχει αυτό που θέλει;

Ας πούμε ότι είμαι σε μία εταιρία υποδιευθυντής και θέλω να γίνω διευθυντής. Και τι θα απογίνει ο διευθυντής; Θα χρειαστεί μήπως να τον απολύσουν ή να πάθει κάτι κακό και να φύγει; ΟΧΙ φυσικά. Το δικό μου θέλω, εφόσον είναι πραγματικό μου θέλω και έχω σφοδρή επιθυμία για αυτό και μπω στη δράση να το κατακτήσω με σεβασμό και ηθική είναι μια χαρά. Για τα υπόλοιπα χρειάζεται να εμπιστευτώ τη ζωή πώς θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο για όλους. Μπορεί ο διευθυντής να πάρει μεταγραφή σε μία άλλη εταιρία με διπλάσιο μισθό και να αδειάσει η θέση. Μπορεί να κερδίσει το τζόκερ και να μη δουλέψει ποτέ ξανά. Μπορεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Σε ένα σύμπαν άπειρων δυνατοτήτων χρειάζεται απλά να το εμπιστευτώ.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση μου με κάποιον άλλο εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως σε μία σχέση χρειάζομαι να νιώσω κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα. Και χρειάζεται να συνάδουν και με τις βασικές μου αξίες. Αυτά αναζητώ επομένως και όχι το Μήτσο ή το Μπάμπη (που μπορεί να τα έχουν). Ας απαγκιστρωθούμε λοιπόν από τα πιθανά κολλήματα με συγκεκριμένα πρόσωπα και ας αναζητήσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Υπάρχουν εξάλλου πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που μπορούμε να συμπορευτούμε και να τα ζήσουμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τον μύθο του «ενός και μοναδικού» που είναι το έτερο μας ήμισυ και η αδερφή ψυχή. Και ας εστιαστούμε στο να εξελίσσουμε τον εαυτό μας, να αυξάνουμε την αξία και την ομορφιά μας και να προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους το καλύτερο που έχουμε!

 

 

Και ποια είναι τα πρώτα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποκτήσει αυτά που επιθυμεί, εκτός φυσικά από το να παρακολουθήσει το ανοικτό σεμινάριο που θα παραδώσετε;

Η απάντηση εδώ θα είναι τόσο απλή αλλά καθόλου απλοϊκή. Απλά να ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ. Η δράση έχει μεγαλοφυία, δύναμη και μαγεία. Ο Λάο Τσε το είπε με έναν υπέροχα απλό τρόπο: «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα». Αυτό το πρώτο βήμα είναι που χρειάζεται να κάνω. Δεν έχει σημασία αν είναι το σωστό ή το λάθος. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος κατά την άποψη μου. Υπάρχει αποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Υπάρχει δράση και αδράνεια. Εάν μάθω να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τη ζωή, να παίρνω γρήγορα αποφάσεις και να μπαίνω στη δράση τότε είναι σχεδόν αδύνατο να μην αποκτήσω μία μέρα αυτά που επιθυμώ! Όσο μεγάλα ή μακρινά και αν μου φαίνονται. Χρειάζεται φυσικά και η δεξιότητα των δεξιοτήτων που πιστεύω πως είναι η αυτοπειθαρχία. Να κάνω κάθε μέρα όλα εκείνα τα μικρά, απλά καθημερινά βήματα που χρειάζεται. Να γίνω κάθε μέρα καλύτερος και να εξελίσσομαι. Αυτό είναι εξάλλου και το ταξίδι της ζωής. Ένα ταξίδι εξέλιξης και προσφοράς!!!

 


 

Για να παρακολουθήσετε δωρεάν το σεμινάριο του Αλέξιου Βανδώρου και της Αγάπης Καλογήρου με τίτλο “Μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις” εγγραφείτε στο φεστιβάλ Leading Minds και συντονιστείτε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 12.00. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://leadingminds.gr/el/register/

 

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2022/01/taxidi-xiliometron-alxios-vandoros

Ποιοι είμαστε

Επιλέξαμε τον τίτλο μας γνωρίζοντας πως το πρώτο βήμα για οτιδήποτε κάνουμε είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ να το κάνουμε. Η σημαντικότερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε είναι να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε και μας αξίζει. Γιατί πιστεύουμε βαθιά πως όλοι μας δικαιούμαστε, αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε τη ζωή που θέλουμε. Αρκεί να πάρουμε την ΑΠΟΦΑΣΗ.

Περισσότερα

Εγγραφείτε για τα Νέα μας μέσω e-mail

* indicates required







Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑποφασίΖω – Α. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ

Πανόρμου 70-72, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 115 23
210 6459500
info[at]apofasizo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑποφασίΖΩ - Α. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ

Πανόρμου 70-72, Αμπελόκηποι, Αθήνα

info@apofasizo.gr

Τηλ: 210 6459500