ΑποφασίΖω. Ζω τη Ζωή που Θέλω

MENU

5+2 βιβλία που ξεχώρισα το 2018

Κάθε χρόνο διαβάζω 30-40 βιβλία. Τα τελευταία χρόνια έχω επικεντρωθεί σε βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, ψυχολογίας και φυσικής δίνοντας περισσότερο βάρος σε βιβλία που αφορούν στη δουλειά μου, καθώς επίσης και σε βιβλία που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, καθώς έγινα πρόσφατα πατέρας.

Ξεχώρισα 5+2 βιβλία το 2018. Βιβλία που δεν εκδόθηκαν όλα αυτή τη χρονιά αλλά ήταν η δική μου ώρα να τα διαβάσω αυτή τη χρονική περίοδο. Βιβλία που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, τα απόλαυσα, ήταν γεμάτα γνώσεις και μία διαφορετική οπτική της ιστορίας, του κόσμου και του ανθρώπου. Σίγουρα αυτή η λίστα δε διεκδικεί τις δάφνες των «σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς», ίσως είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι βιβλία που με άγγιξαν, με εξέλιξαν και με χαρά μοιράζομαι με όσους αρέσκονται να διαβάζουν.

5 βιβλία ξένων συγγραφέων μαζί με 2 βιβλία δύο ξεχωριστών Ελλήνων.
Του Αντώνη Καλογήρου που είναι ο προσωπικός μου δάσκαλος και έχω την τιμή να με έχει εκπαιδεύσει στη μοναδική μέθοδο Καλογήρου, για την οποία ουσιαστικά μιλάει και στο βιβλίο του. Ενός ανθρώπου που καινοτομεί εδώ και 30 χρόνια ανοίγοντας νέους δρόμους στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης.
Του Στέφανου Ξενάκη, φίλου και συνοδοιπόρου, που έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του πολλά χρόνια, μαθαίνοντας και συλλέγοντας γνώσεις που αφορούν την αποδελτίωση και την προσωπική εξέλιξη. Δημιούργησε ένα νέο σημαντικό πρόγραμμα για τους μαθητές του δημοτικού το “Ναι Μπορώ”, βασισμένο στη μέθοδο του δασκάλου, Αντώνη Καλογήρου.

Καλή απόλαυση!

αλέξιος βανδώρος

 

 

1. Sapiens – Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου
Harari Yuval Noah

Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι «ανθρώπινα» είδη κατοικούσαν στη γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα. Ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν;

Ο καθηγητής Γιουβάλ Νώε Χαράρι διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη Γη μέχρι τις ριζοσπαστικές –και ενίοτε καταστροφικές– καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες, αναπάντεχες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί μπόρεσαν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν σε εκπληκτικά μεγάλους πληθυσμούς, ενώ οι άλλες ομάδες πρωτευόντων δεν ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα άτομα; Επειδή, όπως λέει, το ταλέντο μας στο κουτσομπολιό μάς επιτρέπει να συγκροτούμε δίκτυα σε κοινωνίες που θα ήταν υπερβολικά μεγάλες για προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέλη τους, ενώ οι «φαντασιακές πραγματικότητες» που διαμορφώνουμε και αποδεχόμαστε –όπως το χρήμα, η εκκλησία, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης– μας κρατάνε σε τάξη. Ποιος καλλιέργησε ποιον, ο άνθρωπος ή το σιτάρι; Το σιτάρι…

Μολονότι οι έννοιες είναι ασυνήθιστες και περίπλοκες, η επιδέξια πρόζα και το πικρό, ανατρεπτικό χιούμορ του Χαράρι τα βγάζουν πέρα με ένα υλικό που μπορεί να προσφερόταν για ακαδημαϊκή πλήξη. Άλλωστε το βιβλίο επανέρχεται συχνά σ’ ένα άλλο ερώτημα:

Όλη αυτή η πρόοδος κάνει άραγε τη ζωή μας πιο εύκολη κι εμάς πιο ευτυχισμένους;

 

2. Ο αόρατος γορίλλας
Christopher Chabris Daniel Simons

Ή πως αλλιώς μας ξεγελά η διαίσθησή μας.

Γιατί μία εταιρεία ξοδεύει δισεκατομμύρια για να προωθήσει ένα προϊόν που οι ίδιοι οι αναλυτές της γνωρίζουν ότι θα αποτύχει.
Πως μπορεί ένας αστυνομικός να περάσει τρέχοντας μπροστά από μία σκηνή βίαιης επίθεσης χωρίς να τη δει.
Γιατί βραβευμένες ταινίες είναι γεμάτες λάθη στο μοντάζ.
Τι κοινό έχουν οι εγκληματίες με τους κορυφαίους σκακιστές.
Γιατί η ιλαρά και άλλες παιδικές ασθένειες επιστρέφουν.
Γιατί οι οικονομικοί διευθυντές μπορούν να μάθουν πολλά από τους μετεωρολόγους.

Ο Αόρατος γορίλλας αποκαλύπτει τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους η διαίσθησή μας μπορεί να μας παραπλανήσει, αλλά είναι πολύ περισσότερα από ένας κατάλογος ανθρωπίνων ελαττωμάτων. Οι Τσάμπρις και Σάιμονς εξηγούν γιατί υποκύπτουμε σε αυτές τις καθημερινές ψευδαισθήσεις και τι μπορούμε να κάνουμε για προστατευτούμε από τις επιδράσεις τους. Εντέλει, το βιβλίο προσφέρει ένα είδος όρασης με ακτίνες Χ, διαπερνώντας έτσι το πέπλο των ψευδαισθήσεων που θολώνουν τις σκέψεις μας, και για πρώτη φορά ίσως να σκεφτούμε καθαρά.

 

3. E-SQUARED
Pam Grout

Το βιβλίο Ε2 ουσιαστικά είναι ένα εγχειρίδιο με απλά πειράματα που θα σας αποδείξουν ότι η πραγματικότητα είναι εύπλαστη, ότι η συνειδητότητα υπερισχύει της ύλης και ότι διαμορφώνετε τη ζωή σας με το νου σας. Ναι, καλά το διαβάσατε. Λέει θα σας αποδείξουν.
Τα εννιά πειράματα, που μπορούν να γίνουν χωρίς καθόλου χρήματα και με ελάχιστη επένδυση χρόνου, αποδεικνύουν ότι οι πνευματικές αρχές είναι εξίσου αξιόπιστες με τη βαρύτητα, εξίσου συνεπείς με τους νόμους της κίνησης του Νεύτωνα.
Αντί να δεχτείτε κάποια πράγματα με την τυφλή πίστη και μόνο, το Ε2 σας καλεί να επιβεβαιώσετε τις ακόλουθες αρχές:
1. Υπάρχει μια Αόρατη Ενέργεια ή ένα Αόρατο Πεδίο Γεμάτο από Άπειρες Δυνατότητες.
2. Επηρεάζετε το Πεδίο και Αντλείτε από Αυτό Σύμφωνα με τις Πεποιθήσεις και τις Προσδοκίες σας.
3. Είστε κι Εσείς ένα Πεδίο Ενέργειας.
4. Όταν Εστιάζουμε σε Κάτι, Διευρύνεται.
5. Η Σύνδεσή σας με το Πεδίο Παρέχει Απεριόριστη Καθοδήγηση Ακριβείας.
6.Οι Σκέψεις και η Συνειδητότητά σας Επηρεάζουν την Ύλη.
7. Οι Σκέψεις και η Συνειδητότητά σας Δομούν το Υλικό σας Σώμα.
8. Συνδέεστε με τα Πάντα και τους Πάντες στο Σύμπαν.
9. Το Σύμπαν Είναι Απεριόριστο, Γεμάτο Αφθονία, και Απρόσμενα Εξυπηρετικό.

 

4. Ξεκινήστε από το γιατί
Πώς οι μεγάλοι ηγέτες εμπνέουν τους πάντες να δράσουν
Sinek Simon

Ένα βιβλίο για όσους θέλουν να εμπνεύσουν τους άλλους …και για όσους θέλουν κάποιον να τους εμπνεύσει.

Ο Σάιμον Σίνεκ ηγείται ενός κινήματος που έχει στόχο να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα αντλούμε έμπνευση από τη δουλειά που κάνουμε. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη παρακολουθήσει την ομιλία του στο TED.com για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο κάνουμε ό,τι κάνουμε. Στο βιβλίο του «Ξεκινήστε από το Γιατί», ο Σίνεκ πηγαίνει αυτή την ιδέα ακόμα παραπέρα.

Κάθε άτομο ή εταιρεία μπορεί να εξηγήσει τι κάνει. Ορισμένοι μπορούν να εξηγήσουν σε τι διαφέρουν ή είναι καλύτεροι, αλλά ελάχιστοι μπορούν να εκφράσουν με σαφήνεια το γιατί. Το ΓΙΑΤΙ δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή το κέρδος –αυτά είναι αποτελέσματα. Το ΓΙΑΤΙ είναι αυτό που εμπνέει εμάς και όσους βρίσκονται γύρω μας.

Από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τον Στιβ Τζομπς και τους αδελφούς Ράιτ, οι ηγέτες που εμπνέουν τους ανθρώπους σκέφτονται, ενεργούν και επικοινωνούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – σε πλήρη αντίθεση με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι. Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα ιστοριών βγαλμένων από τη ζωή, ο Σίνεκ περιγράφει σε αυτό το βιβλίο το πλαίσιο με βάση το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια εταιρεία, να οργανωθεί ένα κίνημα ή να εμπνευστούν οι άνθρωποι.

Όλα ξεκινούν από το ΓΙΑΤΙ!

 

5. Γεννήθηκες για να πετύχεις
Colin Turner

Ό,τι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο, μας λέει ο Turner, και ο άνθρωπος μοναδικός μέσα στη φύση, έχει γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχει μέσα του τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχει και να ευτυχήσει. Χρειάζεται μόνο ο τρόπος να ανασύρει στην επιφάνεια αυτές τις ικανότητες και τα ταλέντα και να τους επιτρέψει να εκδηλωθούν. Γιατί, όπως έχει πει ο Αϊνστάιν, η ιδιοφυία είναι διαθέσιμη σε όλους, και ο Turner σ’ αυτό το βιβλίο σε πείθει γι’ αυτή την αλήθεια και δίνει τα βασικά κλειδιά γι’ αυτό το σκοπό μέσα από μια εμπνευσμένη και παράλληλα πρακτική μέθοδο για να πετύχεις αυτά που θέλεις, με το δικό σου τρόπο.

 

6. Έξι βήματα πίσω, μια ζωή μπροστά
Αντώνης Καλογήρου

Ο Αντώνης Καλογήρου πρωτοπόρος στο χώρο της προσωπικής εξέλιξης, ανατρεπτικός και οραματιστής, απέδειξε μέσα από το έργο και τη ζωή του ότι δεν υπάρχουν όρια στη ζωή μας… Υπάρχουν μόνο ισχυρά θέλω που με την τέχνη της αγάπης μετουσιώνονται σε προσωπική ευτυχία και επιτυχία. Άμεσος, αληθινός και δυναμικός δάσκαλος, το ίδιο όπως και στα βιβλία του, εμπνέει και οδηγεί στο να αναγνωρίσει ο καθένας τις εκπληκτικές ικανότητες και ομορφιές που έχουμε όλοι μέσα μας.
Μετά από 45 χρόνια συγκλονιστικών εμπειριών, συνειδητής αναζήτησης της αλήθειας και ενός τεράστιου “θέλω” για έναν καλύτερο κόσμο, αποδεικνύει μέσα από τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, ότι μπορεί να μην είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για κάποια από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, όμως, είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα αντιδράσουμε και κατά συνέπεια για το πώς θα διαμορφώσουμε τη ζωή μας σε βάθος χρόνου μέσα από αυτά.
Μας δίνει τους τρόπους, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα με γεγονότα και ανθρώπους, οι οποίοι κ ατάφεραν να δημιουργήσουν τη ζωή των ονείρων τους παρ’ όλο που πέρασαν μέσα από τεράστιες δυσκολίες.
Αρχικά, μας αφηγείται τα γεγονότα εκείνα της προσωπικής του ζωής που έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει σήμερα η “Μέθοδος Καλογήρου”. Η δημιουργία της στηρίχθηκε στις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς αλλά και στη γνώση που πήρε ο ίδιος από τις ζωές, την ομορφιά, τις αλλαγές, τα προβλήματα και το μεγαλείο των δυνατοτήτων που του αποκάλυψαν οι περισσότεροι από 20.000 απόφοιτοι των σεμιναρίων του.

Στο βιβλίο “ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ…” παρουσιάζει τη μέθοδο και αναλύει τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν σε όλους μας το “ποιοι είμαστε σήμερα και ποια είναι η ζωή μας” και μας αναλύει το τι χρειάζεται να κάνουμε για να δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε, δικαιούμαστε, αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα θαυμαστό εγχειρίδιο ζωής, γεμάτο πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα επιτυχίας και ευτυχίας.

 

7. Το Δώρο | Ένα τετράδιο θαυμάτων
Στέφανος Ξενάκης

ΤΟ ΔΩΡΟ εκτυλίσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας.
Αυτά που συχνά τα προσπερνάμε.

Διαβάζοντας τη μία ιστορία μετά την άλλη, αργά αλλά σταθερά, θα βυθιστείς στον εσωτερικό σου κόσμο, θα αναμετρηθείς με τις αποφάσεις που έχεις πάρει, με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι, με τον τρόπο με τον οποίο ζεις.

Και δεν θα ξεχάσεις ούτε στιγμή, ότι η ζωή η ίδια είναι Δώρο.

Ποιοι είμαστε

Επιλέξαμε τον τίτλο μας γνωρίζοντας πως το πρώτο βήμα για οτιδήποτε κάνουμε είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ να το κάνουμε. Η σημαντικότερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε είναι να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε και μας αξίζει. Γιατί πιστεύουμε βαθιά πως όλοι μας δικαιούμαστε, αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε τη ζωή που θέλουμε. Αρκεί να πάρουμε την ΑΠΟΦΑΣΗ.

Περισσότερα

Εγγραφείτε για τα Νέα μας μέσω e-mail

* indicates requiredΕπικοινωνήστε μαζί μας

ΑποφασίΖω – Α. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ

Πανόρμου 70-72, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 115 23
210 6459500
info[at]apofasizo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑποφασίΖΩ - Α. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ

Πανόρμου 70-72, Αμπελόκηποι, Αθήνα

info@apofasizo.gr

Τηλ: 210 6459500