Θέλω να ξέρω γιατί πρέπει να δικαιολογώ ό,τι κι αν κάνει κάποιος αγαπημένος μου.
Είτε είναι φίλος, είτε αδελφός, είτε παιδί μου, είτε γονιός μου, γιατί οφείλω να του λύνω εγώ τα προβλήματα που δημιουργούν οι επιλογές και η συμπεριφορά του;
Μήπως γιατί αυτό είναι αγάπη;
Βεβαίως όχι. Αγάπη δεν είναι να σε ευνουχίζω με το να σου λύνω τα προβλήματα. Αγάπη είναι να είμαι δίπλα σου και να σε στηρίζω όταν προσπαθείς να τα λύσεις.
Όταν έχεις περάσει τα 18 σου χρόνια και δεν είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα (προκλήσεις) της ζωής, τότε κάτι έχει πάει στραβά με εκείνους που σε μεγάλωσαν. Το πιθανότερο είναι ότι αντί να σε μάθουν να αντιμετωπίζεις το οτιδήποτε σε ζορίζει, σε έμαθαν να βολεύεσαι με το να σου λύνουν εκείνοι τα προβλήματα. Είναι αυτό αγάπη; Μήπως είναι η συμπεριφορά εκείνων που παίζουν το ρόλο του “καλού” για να παίρνουν έτσι αγάπη και αποδοχή, χωρίς να βλέπουν ότι με αυτό τον τρόπο σε καταστρέφουν και σε κάνουν έναν ανεύθυνο βολεψάκια;
Είναι τόσο δύσκολο να δούμε ότι, όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο έχει μάθει να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του, εάν τον αγαπάμε αληθινά και όχι με τρόπο που θα τον κάνει να μας αγαπάει αυτός, οφείλουμε να τον σπρώξουμε στη δράση; Να δούμε ότι οφείλουμε να πάψουμε να τον δικαιολογούμε και να τον αφήνουμε να εισπράττει τις συνέπειες των πράξεών του;
Αγαπημένοι μου φίλοι και αναγνώστες αυτών των σκέψεών μου, φοβάμαι ότι έχουμε μάθει λάθος το τι είναι αγάπη.
Όταν αγαπάς το παιδί σου, κάνεις ό,τι μπορείς για να διαβάσει και να σπουδάσει. Δεν του λες: “Α, δεν θες να διαβάσεις, τότε πήγαινε να παίξεις…”
Όταν αγαπάς ένα φίλο σου που είναι άνεργος και δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό, δεν του δίνεις λεφτά. Τον βοηθάς να βρει την οποιαδήποτε δουλειά και να πάει να δουλέψει.
Όταν ο αδελφός σου είναι χαρτοπαίκτης, αγάπη δεν είναι να πηγαίνεις και να του πληρώνεις τα χρέη. Οφείλεις να τον αφήσεις να πληρώσει τις συνέπειες των επιλογών του.
Όταν το αγαπημένο σου πρόσωπο παίρνει ναρκωτικά, αγάπη είναι να τον πετάξεις στο δρόμο για να αναγκαστεί να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του.
Και όλα αυτά δεν είναι μόνο δικές μου θέσεις. Αν πάτε σε οποιαδήποτε από τις σχολές γονέων που διαθέτουν τα περισσότερα κέντρα αποτοξίνωσης θα δείτε ότι είναι η μόνη λύση για να βοηθήσεις τον εξαρτημένο.
Όλοι οι ανεύθυνοι και βολεμένοι της γης, έχουν να σου αραδιάσουν ένα σωρό από δικαιολογίες για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Είναι όμως η αλήθεια; Όταν χρωστάει στην τράπεζα, στους φίλους του και σε όσους μιλάνε Ελληνικά, ποιος είναι ο λόγος; Έκανε μήπως μια σημαντική προσπάθεια και απέτυχε χάνοντας τα χρήματα; Τότε τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν όμως τα τρώει σε μια βολεμένη καθημερινότητα όπου δεν στερείται ούτε το μπαράκι του, ούτε την εκδρομούλα του, ούτε…, ούτε…, ούτε…, τότε εσύ τι κάνεις; Συνεχίζεις να το δικαιολογείς το καμάρι σου; Κι αυτό το ονομάζεις αγάπη;
Τελειώνοντας πιστεύω πως, μια και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι άνθρωποι εθίζονται στα συναισθήματα (αρνητικά και θετικά), έχουμε καθήκον, αν τους αγαπάμε, να τους βοηθήσουμε στην απεξάρτηση. Τον βολεμένο, τον ασυνεπή, τον ανεύθυνο, τον αδρανή, τον φοβισμένο, τον όποιο εθισμένο σε κάποιο αρνητικό για τη ζωή του συναίσθημα, δεν χρειάζεται να τον δικαιολογούμε ούτε να του λύνουμε τα προβλήματα που του δημιουργεί η εξάρτησή του. Χρειάζεται, με αγάπη να τον ωθήσουμε να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και να σταθούμε δίπλα του υποστηρίζοντας τις προσπάθειές του.
Επειδή όμως κανείς μας δεν είναι τέλειος, επειδή όλοι μας έχουμε κάποιους εθισμούς σε κάποια αρνητικά συναισθήματα (θυμό, επιθετικότητα, γκρίνια κλπ), χρειάζεται να ζητήσουμε από τους αγαπημένους μας να μας λένε την αλήθεια και όχι να μας χαϊδολογάνε και να μας δικαιολογούν για ό,τι και να κάνουμε.
Πάμε, λοιπόν, να σταθούμε με υγεία ο ένας δίπλα στον άλλον γιατί όλοι μας έχουμε κάποιες εξαρτήσεις που μας εμποδίζουν στο δρόμο της εξέλιξής μας…
Με αγάπη και εκτίμηση,
Αντώνης Καλογήρου